Stäng fönster Mark kn, HYSSNA KYRKA OCH HYSSNA GAMLA KYRKA KYRKOMOLJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Hyssna socken är belägen i den nordvästra delen av Marks kommun och gränsar i norr mot Borås kommun. Marks kommun ligger på Sydsvenska höglandets västra sida, i det sprickdalslandskap som bland annat Viskans dalgång är en del av. Socknen utgörs av en utpräglad skogsbygd, rik på sjöar och vattendrag. Genom socknen löper Surtan och utmed denna en uppodlad dalgång. Längs dalsidorna växer lövskog och stora ytor upptas också av moss- och myrmarker.

HYSSNA KYRKA ligger väl synlig centralt i samhället omgiven av Hyssnaslättens öppna jordbrukslandskap. Söder om kyrkan, på andra sidan landsvägen, ligger de gamla kyrkstallarna i en låg faluröd byggnad. Väster om denna byggnad ligger Hyssna prästgård, som idag är komministerboställe, en gulmålad trävilla i klassicerande stil. Väster om kyrkan ligger församlingsbyggnaden invid en asfalterad parkeringsplats.

HYSSNA GAMLA KYRKA ligger på en liten höjd i utkanten av Hyssna samhälle intill landsvägen. På kyrkans södra sida passerar ån Surtan som har ett forsande lopp precis invid kyrkan. En äldre landsväg passerar ån på en stenvalvsbro från 1855. Kyrkan utgör tillsammans med hembygdsgården (1801), skolbyggnad (1882) och lärarbostad (1929) en väl sammanhållen kyrkbymiljö. Strax norr om kyrkan ligger Melltorps radby, som tillsammans med Hyssna gamla kyrka utgör riksintresse för kulturmiljövården. Norr om kyrkan ligger den sista kvarvarande gården tillhörande den gamla bymiljön.