Stäng fönster Mark kn, ISTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Istorps socken är belägen längs Viskans östra sida och gränsar i söder mot Halland. Istorp saknar tätort och centrum utgörs av kyrkbyn, som bildar en väl sammansatt bebyggelsemiljö med kyrka, sockenstuga, prästgård och några jordbruksfastigheter.

Istorps kyrka ligger på medeltida kyrkplats i en sluttning på en låg bergås med vid utsikt över det öppna odlingslandskapet. Från kyrkan är pastoratets övriga två kyrkor, i Horred och Öxnevalla, synliga. En smal landsväg passerar kyrkogården i norr och gårdsbebyggelse med beteshagar angränsar till kyrkan i övriga väderstreck.

Invid den södra kyrkogårdsmuren ligger ett församlingshem, uppfört 1927 som konfirmandsal och tillbyggt 1966 samt 1994-95, tillsammans med en ekonomibyggnad med vaktmästarkontor. Dessa byggnader är brädfodrade och rödmålade. Prästgården med anor från 1700-talet är belägen i en parkliknande trädgård ett stycke nordväst om kyrkan. Till prästgården leder en smal murkantad väg från kyrkan. Väster om kyrkan finns en stor parkeringsplats, inramad av högväxta äldre träd och stenmurar.