Stäng fönster Strömstad kn, SKEE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SKEE KYRKA ligger i ett höjdläge mellan två dalgångar. Platsen kan beskrivas som ett sadelläge, med höjder såväl väster som öster om kyrkan. Vägen mot Näsinge passerar förbi utanför östra muren och på andra sidan vägen ligger klocktornet och församlingshemmet. Klocktornet är byggt som en kastal i sten på en bergknalle. Församlingshemmet är den gamla skolbyggnaden i Skee, och den liksom klocktornet ligger i det höjdparti öster om kyrkan där också Skee prästgård ligger. I detta höjdparti finns också ett stort gravfält med storhögar från järnåldern. I nära anslutning till detta finns ytterligare gravfält, fornåkrar och en gånggrift. Även norr om kyrkan finns ett stort gravfält.

Skee socken är en av Bohusläns större, och innehåller såväl för landskapet starka jordbruksområden, som historiska lämningar av dignitet, bl a det stora området vid Blomsholm med skeppssättning, domarringar och storhögar. På 1660-talet anlades Strömstad i socknens västra del, och med tiden kom därför tyngdpunkten i trakten att förskjutas dit från de äldre och mer centrala delarna av socknen.