Stäng fönster Västervik kn, SPÅRÖ, Kalmar

Bebyggelse

Den första fyren på Spårö, som uppfördes 1884, var ett kombinerat fyr- och vakthus av rödmålat trä. Fyrtornet sköt en våning över den lilla vaktstugans tak. Under lanterninen löpte en bred balkong, vars diameter var nästan lika stor som vaktstugans längd. Till balkongen kom man via en trappa från vaktrummet. Det var viktigt att hålla linserna rena för att inte minska ljusstyrkan. Linsapparaten var av fjärde ordningen. Fyren hade ritats av G E Höjer.

När den gamla fyren släcktes1934 plockades linsapparat och lanternin ner och den gamla fyrens bas införlivades i vaktstugan. Ett nytt friliggande sju meter högt betongtorn med en Dalénapparat och lins av fjärde ordningen i en åttkantig fyrkur uppfördes strax intill den gamla vaktstugan.

I en läig gip ovanför hamnbassängen i söder uppfördes fyrvaktarbostaden, indelad i två lägenheter; en för fyrmästaren och en för fyrvaktaren. Bostadshuset ritades av L Fr Lindberg, som också ritade förråds- och uthuset, sannolikt också dasset. Av okänd anledning uppfördes ett nytt uthus bara två år senare, denna gång ritat av J A Bengtsson, som också ritat ett dass. Vem dass som idag fyller sin funktion på Spårö är dock svårt att säga. Till bostället byggdes också en källarvind med två tunnvälvda källarutrymmen av tuktad gråsten och överbyggnad i trä. Brunn borrades och gångvägar anlades och cementerades. Alla hus är mycket omsorgsfullt utformade med enhetliga material och färgsättning. Bostadshuset vilar på en torpargrund av prickhuggen kvadersten i hörnen och som mullbänk tuktad gråsten med rundfog. Den gamla fyrens bas utgjordes också av prickhuggen granit. Fasaderna är genomgående klädda med rödfärgad stående locklist försedd med Sjöfartsverkets sågtandade avslutning nertill. Alla knutar pryds av vitmålad rundstav med svarvade knoppar. Alla fönster- och dörrsnickerier är sparsmakat profilerade och målade i ljus, nästan vit oljefärg. Takets underspikning är lagd av rödfärgad pärlspånt och taket täcks av diagonallagda asbestplattor, som mycket påminner om skiffer. Troligen låg skiffer ursprungligen på taken. Exteriören skvallrar om att huset rymmer två lägenheter; varje hushalva är en spegelbild av den andra, två x två fönster i långväggen, två skorstenar och två pyttesmå förstukvistar. Alla ytterdörrar är enkla grönmålade spjäldörrar och ser mest ut som just uthusdörrar. 1891 kompletterades anläggningen med en liten ladugård vid öns enda åkergärde och 1895 med en båtslip.
Ytterligare information finns på Kalmar Läns Museums hemsida, se länk nedan.