Stäng fönster Svenljunga kn, KALVS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kalv är Västra Götalands läns sydligast belägna socken och gränsar både mot landskapen Småland och Halland. Liksom i övriga delar av Svenljunga kommun dominerar skogen, med inslag av moss- och våtmarker. En del av Kalvs socken upptas av ett omfattande sjösystem, som tillsammans med tillhörande strandpartier bildar en öppnare landskapstyp.

KALVS KYRKA är belägen i norra änden av den långsträckta Kalvsjön och kyrkans kor som är orienterat mot söder vetter mot sjön. Norr om kyrkan finns en grusad parkeringsplats och i detta väderstreck passerar också landsvägen. Norr om denna finns begravningsplatsen.

Väster om kyrkan finns öppen mark och större delen av samhällets bebyggelse breder ut sig österut. Bebyggelsen kring kyrkan har idag karaktären av ett mindre sockencentrum med bl a ett fd kommunalhus som numera inrymmer pastorsexpeditionen och ett skolhus. Genom kyrkbyn leder en mindre landsväg.

En pannrumsbyggnad uppfördes efter ritningar av arkitekten Sture Langö sydöst om koret, i anslutning till befintlig uthusbyggnad, i samband med kyrkans renovering 1952-53. Uthuset har rödmålad locklistpanel och pannrummet har putsade fasader som avfärgats vita. Sadeltaken täcks av rödmålad korrugerad plåt.

Prästgården är belägen på en höjd ca 200 m nordöst om kyrkan och kyrkogården. Byggnaden är uppförd 1925 med stomme av timmer klädd med gulmålad locklistpanel. Sadeltak med valmade gavelspetsar och veranda asymmetriskt placerad på fasaden.

Församlingshemmet från 1966 är beläget norr om landsvägen och öster om denna ett bårhus från samma tid. Bårhuset är spritputsat avfärgat vitt och har tegeltäckt sadeltak. Kopparbeslagen pardörr åt söder med ett kors på fasaden ovanför, en gråmålad dörr åt öster och ett smalt rektangulärt fönster åt norr.