Stäng fönster Svenljunga kn, ÖRSÅS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Örsås kyrka ligger ca 7 km söder om Svenljunga i en skogig och glesbebyggd trakt med en flack, svagt kuperad topografi. Kyrkbyn, som utgör område av riksintresse för kulturmiljövården, är belägen i sockens nordvästra del vid foten av Lunneberget och invid Örsåssjön. Området kring kyrkan utgör ett traditionellt sockencentrum som omfattar välbevarad äldre bebyggelse och ett varierat fornlämningsbestånd med gravar, stensättningar och rösen från både järn- och bronsålder. Öster om kyrkoanläggningen ligger det gamla stomhemmanet, numera hembygdsgård, med ett flertal välbevarade äldre byggnader från 1700- och 1800-talet. Den nuvarande prästgården uppfördes 1922 ett stycke nordöst om kyrkan. Den har kvar sin tidstypiska 1920-talskaraktär och uppvisar stora likheter med Sexdrega församlingshem och före detta kyrkoherdebostad, som uppfördes samma år. I väster ligger små- och folkskolebyggnader byggda på 1880-talet. Rakt söder om kyrkan ligger församlingshemmet/sockenstugan och en tillhörande ekonomibyggnad från 1948 samt en asfalterad parkeringsyta för kyrkans besökare. Bebyggelsen ligger ganska glest i byn som i övrigt präglas av små odlade och betade ytor, insprängda bland skogsklädda partier. Genom kyrkbyn leder en mindre landsväg.

Källa: Regionmuseum Västra Götaland

Arkiv: Antikvarisk-topografiska arkivet, Borås museums arkiv och Regionmuseum Västra Götalands arkiv