Stäng fönster Vimmerby kn, DJURSDALA KYRKA KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Djursdala omnämns första gången i skrift år 1319 som Jurssdal. Socknen hade under medeltiden och 1500-talet samma omfattning som den nuvarande socknen med undantag av Flaka som överfördes till Södra Vi socken 1883. I norr gränsar socknen till Östergötlands län och i övriga väderstreck mot Locknevi, Frödinge och Södra Vi socknar i Kalmar län. Sjön Jutterns dalsänka med omgivande kullar och branter ger landskapet dess karaktäristiska utseende. De flesta kända fornlämningarna består av gravar från äldre och yngre järnåldern i form av ensamliggande eller i små grupper belägna rösen, stensättningar eller gravfält. Många finns kring Juttersviken och söderut. Man har även funnit spår efter stenåldersboplatser. Rester finns efter två högmedeltida borganläggningar, Ivarsudde och Krönsborg. I socknen finns mycket skogsmark, men också en hel del välhävdade betesmarker. Trägärdesgårdarna är ännu ett utmärkande drag när man färdas längs socknens vägar. Skogsbruk och boskapsskötsel har varit de viktigaste näringarna långt fram i tiden och det har funnits flera sågverk. I socknen finns inga tätorter.

Djursdala by ligger kvar på den ursprungliga bytomten omgiven av ett ålderdomligt kulturlandskap. Vägen genom byn kantas av ladugårdar som ligger med gavlarna intill vägkanten. Innanför ladugårdsplanen ligger mangårdsbyggnaden omgiven av en trädgårdstomt och med långsidan mot vägen. Djursdala by och kyrkby ingår tillsammans med ett större område i ett av kulturmiljövårdens Riksintressen (Djursdala -88407082).