Stäng fönster Vimmerby kn, FRÖDINGE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Frödinge är en medeltida församling och nämns första gången i skrift 1370 som Ffrødhunga sokn. Socknen hade under medeltiden och 1500-talet samma omfattning som den nuvarande. Socknen gränsar till Locknevi och Djursdala i norr, Vimmerby och Tuna i väster och söder och Hjorted i öster. Inom socknen finns en större mängd småsjöar insprängda i den i övrigt dominerande skogsmarken. Socknen rymmer många spår av förhistorisk aktivitet såsom exempelvis mindre gravfält från järnåldern. Även sockennamnet har ofta förknippats med förhistorien genom sammansättningen med guden Frö. Jord- och skogsbruk har långt fram i tiden varit dominerande näringar tillsamman med mindre industrier såsom sågar och cementgjuterier. Frödinge mejeri startade sin verksamhet 1929 och präglar idag Frödinge samhälle. Samhället ligger omgärdad av skogsklädda berg med insprängd, lägre liggande åkermark. Kyrkbyn ingår i större riksintresseområde för kulturmiljövården, där bl a också Toverums herrgård ingår.