Stäng fönster Vimmerby kn, LOCKNEVI KYRKA KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Locknevi ligger i nordöstra hörnet av Vimmerby kommun vid gränsen mot Östergötland. Socknen är känd som egen församling sedan 1348. Troligen har det dock funnits en kyrka på platsen sedan sekelskiftet 1100-1200. I området finns gott om lämningar från samtliga förhistoriska epoker i form av lösfynd, gravar och en borganläggning från folkvandringstid, en period som inföll för ca 1700 år sedan. Socknen är en skogsbygd som genomkorsas av en bördig dalgång från sjön Anen till byn Höslätt. Här finns flera sjöar och ur dessa liksom ur mossar har sockenborna hämtat sjö- och myrmalm. Denna förädlades vid bruken i Toverum och Fenjebo. När dessa bruk lades ner forslades malmen istället till Ankarsrum. Fem större herrgårdar finns i socknen - Björka, Lidhem, Locknevi säteri, Toverum och Vanstad.