Stäng fönster Vimmerby kn, PELARNE KYRKA KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Pelarne socken är belägen väster om Vimmerby stad och omgiven av socknarna Rumskulla, Lönneberga och Hässleby. Någon större tätort finns inte, men i närheten ligger, förutom Vimmerby även Mariannelund och Silverdalen. Socknen omnämns första gången 1330. Landskapet är en starkt kuperad och stenbunden skogsbygd dominerar. Fynden från förhistorisk tid är få men vid Sveriges eller Sverkers udde finns medeltida bebyggelse- och odlingslämningar och en fornborg ska ha funnits på Borgeberg. I Pelarne kyrkas omedelbara närhet finns ett mindre järnåldersgravfält, med bl a rester av en skeppssättning. Socknens viktigaste näringar har varit jord- och skogsbruket. Tidigare var Pelarne socken känd för sina körsbärsodlingar. De största gårdarna är Herrestorp, Mossebo säteri och Rostorp.