Stäng fönster Vimmerby kn, RUMSKULLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Rumskulla socken gränsar mot socknar i Östergötland och Jönköpings län samt Södra Vi och Pelarne. Genom socknen rinner Stångån och Silverån. Tidigare tillhörde en del av socknen, Hässelby skate, Ydre härad men sedan 1890 hör hela socknen till Sevede härad. Landskapet består företrädesvis av stenbunden skogsmark som är mycket kuperad. Mellan rullstensåsarna finns flera sjöar och vattendrag. Socknen har gjort sig känd för att ha gott om märkliga naturformationer t.ex. Jättegrytan vid Berghult. Rumskulla är också känt för sin gamla och vackra skog. Efter riksdagsbeslut 1927 inrättades Kvills nationalpark. I närheten av nationalparken finns också den riksbekanta Rumskullaeken. Få fynd finns från sten- och bronsålder men från järnålder finns gravfält och ensamgravar. Socknen omnämns för första gången i skriftliga källor 1320. Jord- och skogsbruk är socknens huvudnäringar. Det har dock funnits industrietableringar i området. Fram till 1930-talet drevs Ösjöfors pappersbruk. Det anlades 1777 av trumslagaren Lars Dristig från byn Norrhult. År 1826 startade J.F. Ventzel på Simondebo gård Ventzelholms glasbruk. Här tillverkades framförallt fönsterglas och buteljer. Bruket flyttades 1899 till Västervik. Det har också funnits flera sågverk i socknen. Idag är turistnäringe en viktig verksamhet i bygden.