Stäng fönster Vimmerby kn, TUNA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Tuna socken gränsar till Vimmerby samt socknarna Frödinge, Vena, Kristdala, Misterhult och Hjorted. Norra delen av socknen, den s.k. Tuna skate, hörde fram till 1580-talet till Frödinge socken. Tuna socken har få arkeologiska fynd från sten- och bronsålder men från järnålder finns flera kända gravfält och ensamgravar. Socknen är en skogsbygd som genomkorsas av Tuna-åsen. Här finns flera sjöar och mindre vattendrag. Jordbruk har varit och är även idag socknens huvudnäring. Större industrier saknas. På 1880-talet drogs järnvägen mellan Västervik och Hultsfred genom socknen och små stationssamhällen och hållplatser etablerades. Störst av dem i Tuna socken var Tuna stationssamhälle beläget några kilometer väster om kyrkbyn. I socknen finns det flera stora gårdar: Tuna Gård, Kulltorp, Väderum, Syserum och Grönlid. Tuna Gård har varit i familjen Hammarskjölds ägor sedan 1610. Här har bl.a. arkitekten Hugo Hammarskjöld bott som ritade kyrkorna i Tuna och Locknevi. Tuna Gård har haft patronatsrätten över kyrkan.