Stäng fönster Tanum kn, NAVERSTADS KYRKA OCH FAGERHULTS KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
NAVERSTADS KYRKA ligger i ett krönläge mellan Bullaresjön i öster och dalgång med åker- och hagmark i väster. Den ligger på en långsmal höjdrygg som löper längs Bullaresjöns västsida och som fungerat som kommunikationsled längs de långsmala Bullaresjöarna. Den nuvarande bilvägen går lite längre ner i dalgången, men den gamla vägen som gick förbi kyrkan är fortfarande synlig i terrängen söder om kyrkan, och finns ännu som grusväg från kyrkan och norrut.

Strax norr om kyrkplatsen ligger ett större GRAVFÄLT med gravhögar från romersk järnålder och folkvandringstid.

Omedelbart söder om kyrkogården ligger PRÄSTGÅRDEN från omkring 1820, och en bit bort den f d arrendatorsbostaden som nu fungerar som församlingshem.

En trappförstärkt stig leder ned till sjökanten, byggd av prästen och historieskrivaren Axel Holmbergs konfirmander på 1840-talet. Den underlättade för de som bodde i östra delen av socknen och som rodde med kyrkbåt över Bullaresjön för att komma till kyrkan.