Stäng fönster Tibro kn, RANSBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kyrkan är belägen ensam på en bergsrygg som i norr sticker ut i sjön Örlen. Västerut är en ett litet odlingsstråk som avgränsas av ytterliggare en skogsbeväxt bergsrygg. I den norra delen av denna lilla sänka ligger prästgården. Öster om kyrkplatsen är ytterligare en sänka där byn är belägen. I öster begränsas denna av skog. En väg skär tvärs över den svacka i bergsryggen där kyrkan är belägen. Kyrkogården ligger norr om vägen. Berget söder om kyrkan kallas Rane kulle och här skall enligt traditionen jätten Rane ha haft sitt hem. En annan tradition hävdar att en hövding vid namn Rane skall vara gravlagd här. Kullen är bevuxen med främst lind och tall. Norr om kyrkan är en backe kallad Prästabacken, bevuxen med främst tall och björk. Väster härom ligger Prästgården och Börtebäcken. Från kyrkogården leder en stig ned ca 200 meter till byn där skola och församlingshem är belägna. Söder om kyrkogården är en rektangulär parkering.

Ransberg omnämns i källorna första gången 1350 som "Ransbiergh". Namnet syftar troligen från början på gården Prästebolet. Ransberg var på 1500-talet moderförsamling i sitt Ransbergs gäll som även innefattade annexet Mölltorp. Markägandet dominerades av kyrkan. Bland annat märks fyra hela klosterhemman.

FÖRSAMLINGSHEM - Det vitmålade hemmet består av en rektangulär huskropp med en lägre vinkelrät entréutbyggnad åt öster. Taket är ett brant sadeltak och av flack form på utbyggnaden. Åt norr är på gaveln ett högt och smalt fönster med vinkelbrutet valv. I övrigt anknyter byggnaden till villabebyggelsen i området. Hemmet uppfördes 1967 av AB Tivedshus, Hova.

SKOLA - Skolans ursprungliga huvudbyggnad är ett tvåvånings hus med rödmålad locklistpanel, frontespis, altan och vitmålade foder. Åt nordost är en lägre modern rödmålad trälänga.