Stäng fönster Tidaholm kn, DARETORPS KYRKOR KYRKMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Daretorps socken omfattar en del av Hökensås högplatå och dess västra sluttning. Dominerande näringar har av tradition varit skogsbruk, hemslöjd och snickeri. Enligt 1564 års jordebok dominerades socknen av frälsehemman. Odlingsbygden är koncentrerad till socknens nordvästra del kring ån Yan. I den östra sluttningen ned mot denna är resterna av kyrkbyn belägen. Från denna härrör sannolikt socknens namn, vilket med ändelsen -torp indikerar att marken bröts under vikingatid - tidig medeltid. Kyrkplatsen är belägen nordväst om korsningen mellan vägarna från Madängsholm, Brandstorp och Mobacken. I backen nedanför i väster ligger prästgården med park och arrendatorsbostad. Direkt i söder ligger mellan kyrkogård och väg en skolbyggnad och på andra sidan vägen ett gammalt ålderdomshem samt ett flerbostadshus.

PRÄSTGÅRD - Timmerbyggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1751 och renoverades 1913. Fasaderna är klädda med rödfärgad locklistpanel och har knutlådor samt sentida frontespis med balkong. Sadeltaket har valmade spetsar och täcks av enkupigt lertegel. Prästgårdens ladugård har bevarad tröskvandring.

SKOLA - Skolhuset uppfördes i 1 ½ plan omkring 1870 och har i norr en tillbyggnad i vinkel med lärarbostad från omkring 1900. Byggnaden har stor veranda och frontespis. Fasaderna är klädda med rödfärgad locklistpanel och sadeltaken täcks av tvåkupigt lertegel. Skolan är idag församlingshem och förskola.

ÅLDERDOMSHEM - Det f.d. ålderdomshemmet är uppfört i 1 ½ plan i början av 1900-talet. Byggnaden har frontespis och balkong. Dess fasader är klädda med rödfärgad locklistpanel. Det brutna taket med valmade spetsar täcks av enkupigt lertegel.

På Hökensås i socknens sydöstra del ligger Blåhults by. Området domineras helt av barrskog. Från Daretorp i norr löper en landsväg till Habo i söder. Ett kapell är beläget på dennas östsida med en mindre bebyggelse i söder och väster. Direkt på andra sidan vägen finns en byggnad som sannolikt uppförts som skola. På kapellets östsida är en grusparkering med ett dass. Området är naturreservat.

F. D. SKOLA (?) - Den långsträckta byggnaden i 1 ½ plan har två verandor och är klädd med rödfärgad locklistpanel. Dess sadeltak täcks av tvåkupiga cementpannor. Byggnaden är starkt förändrad sedan uppförandet.

TORRDASS - Det nybyggda dasset ansluter i utförandet till kapellets fasad. Det är klätt med rödfärgad locklistpanel och har svarta foder. Dess sadeltak täcks av tegelimiterande plåt.