Stäng fönster Tidaholm kn, HÅNGSDALA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Hångsdala socken är belägen i den sydöstra delen av Falbygdens som riksintresse klassade kambrosilurlandskap. Socknen utgörs av en uppodlad kalkstensplatå med Gisseberget i norr. Kyrkbyn är belägen centralt i socknen. Läget på en sluttning ned mot en vattenförande sänka är karaktäristiskt för Falbygdens byar. Ovanför byn ligger ute i åkermarkerna ett stort antal megaliter som visar på ett brukande av jorden sedan neolitikum. Vår tids åkrar och hagar avgränsas här till betydande del av stengärdesgårdar. 1564 års hemmantal är jämnt fördelat mellan skatte-, frälse-, kyrko- och klosterhemman. Fram till 1600-talet var Hångsdala tingsplats i Vartofta härads mellersta fjärding.

Kyrkan ligger i en sedan 1840 skiftad by. En mindre samling gårdar med förändrade mangårdsbyggnader ligger kvar intill kyrkplatsen. Direkt söder om kyrkogården återfinns prästgården och i sydost ett rödfärgat uthus från 1956 med eternittäckt sadeltak. I en hage norr om kyrkogården står en liljesten med rundat krön, vilken i sen tid är rest inom en mindre stenpackning.

PRÄSTGÅRD - Den välbevarade manbyggnaden i 1 ½ plan från 1860 är klädd med ljusgul profilerad locklistpanel och har lunettfönster i halvvåningen. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Kring huset är en trädgård med gamla lövträd. Vid gårdsplanen finns två rödfärgade uthus och en jordkällare.