Stäng fönster Tidaholm kn, HÄRJA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Härja socken utgörs av ett starkt kuperat landskap som skulpterats av inlandsisens grus och vattenmassor. I väster bildar ån Tidan gräns och i öster Hökensås. Skog och mossar dominerar socknen och odlingsmarken är koncentrerad till dalgångarnas sidor emedan dess bottnar ofta är sanka. Således har jordbruket ej varit ett tillräckligt näringsfång, utan detta drygades ut med skogsbruk och hemslöjd. Under senmedeltid fanns en viss dominans av frälsehemman. Kyrkbyn är belägen i och kring en dalgång i socknens nordvästra del där vägarna från Vättak, Utvängstorp och Fridhem möts. I Härjabackarna norr om byn finns två mindre hålvägssystem. Kyrka och kyrkogård är belägna nere i svackan med en sank ängsmark i väster, parkering med personalbyggnad i söder och gården Stommen i öster på andra sidan Utvängstorpsvägen. Byns andra gårdar är samlade längs denna väg som härifrån slingrar sig söderut uppför sluttningen. Bland dessa märks Västergården med sin väl bevarade tvåvånings enkelstuga. Såväl till bebyggelse som markbruk har kyrkbyn en påtagligt ålderdomlig karaktär. Nordväst om vägkorset finns en ny kyrkogård. Socknens enda större egendom är Grimmestorp öster om kyrkbyn.

STOMMEN - Manbyggnaden i 1 ½ plan från 1912 är klädd med ljusgul locklistpanel och har glasveranda. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Till gården hör en välbevarad undantagsstuga och smedja.

PERSONALBYGGNAD - Den långsmala låga byggnaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och har vitmålade foder samt sadeltak med enkupigt lertegel. Byggnaden uppfördes 1986 efter ritningar av Alf Fallander.