Stäng fönster Tidaholm kn, TIDAHOLMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kommunens centralort, Tidaholm, är belägen invid ån Tidan på gränsen mellan jordbruksbygd och skogsbygd. Staden har sina äldsta rötter i den medeltida kyrkbyn Agnetorp med sin romanska sandstenskyrka och stormannagård. Under slutet av 1700-talet utvecklades godset till ett järnbruk med smedjor på Ön vid Tidans fall. Kyrkplatsen flyttades sedermera till nuvarande läge strax norr om Ön. 1868 grundade godsägare von Essen tändsticksfabriken Vulcan, vilken kom att ta upp en stor del av Ön. Med Tidaholms förvandling till stationssamhälle 1876 expanderade verksamheten snabbt. Detta berodde även på frigörandet av arbetskraft från landsbygden i och med jordbrukets omvandling. 1895 blev det utpräglade industrisamhället köping och en rätvinklig stadsplan upprättades. Karaktäristiskt för staden är dess utbredda egnahemsbebyggelse med stark koppling till tändsticksfabriken.

Kyrka och kyrkogård begränsas i väster av Norra Kungsvägen, i söder av en plantering, i öster av folkskolans tegelbyggnad från 1895 och i norr av församlingshemmet. Väster om sistnämnda ligger på andra sidan vägen det gamla tingshuset. Söder om planteringen ligger det gamla klassicistiska stadshuset från 1931. Öster om detta ligger den gamla kyrkplatsen. Ett kvarter västerut är Gamla torget beläget och i söder skiljs nämnda bebyggelse från Ön av Tidans strömmande vatten. Planteringar i kombination med träden kring ån ger miljön ett parkmässigt intryck.
I stadens utkant ligger Norra kyrkogården och Östra kyrkogården med respektive gravkapell. Östra kyrkogården ligger strax öster om Tidan vid vägen mot Fröjered i norr. Miljön kring båda kyrkogårdarna präglas av villabebyggelse och grönområden.

FÖRSAMLINGSHEM - Byggnaden som rymmer församlingshem och pastorsexpedition är i två våningar med slätputsade vita fasader som bär gesimser, spröjsade fönster och sadeltak med tvåkupigt lertegel. Byggnaden uppfördes 1916 men har sedan byggts om 1945. En tillbyggnad i vinkel mot öster skedde 1976-77 med fönster i hela vägghöjden, branta sadeltak med tvåkupigt lertegel och takkupa. Fasaderna är likartat putsade och har samma färgsättning.

TINGSHUS - Den monumentala byggnaden i tre våningar uppfördes 1904 efter ritningar av arkitekt F A Wahlström, Skövde. Fasaderna av rött tegel domineras av två hörntorn med karaktärsfullt svällande tak i nybarock. Sedan 1974 rymmer byggnaden polisstation.

I den skogsdominerade södra delen av Agnetorps socken ligger Mobackens kapell. Läget är på en höjdrygg ett stycke öster om ån Yan, sydost om korsningen mellan vägen från Daretorp i söder och vägarna från Tidaholm samt Södra Fågelås. Väster om Daretorpsvägen ligger två gårdar och mot kyrkogårdens östra sida gränsar skogsområden.