Stäng fönster Tidaholm kn, VALSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Valstads socken upptags i väster av en uppodlad kalkstensplatå som ingår i ett område av riksintresse. Åt sydost vidtar mer kuperad terräng med israndsbildningar och skog. Enligt 1564 års jordebok dominerades jordägandet av det världsliga och det andliga frälset. Byarna är utskiftade sedan 1800-talet men i norr efterträddes den gamla kyrkbyn av stationssamhället Folkabo i samband med anläggandet av järnvägen Tidaholm-Vartofta år 1906. Samhället ligger i en sluttning där vägarna från Skörstorp, Dimbo, Suntak och Kymbo möts. Hålvägssystem öster om samhället vittnar om färdvägarnas ålder. Stationssamhället präglas av egnahemsbebyggelse med trädgårdar. Ett stycke söder om vägkorset rinner Valstadbäcken och här passerade även den nu nedlagda järnvägen. Kyrka och kyrkogård ligger norr om bäcken och öster om Kymbovägen. Direkt i norr finns personalbyggnad, parkering och en skola anlagd på 1960-talet som tre tidstypiska låga längor kring en gård. Väster om vägen ligger prästgården med en stor och lummig trädgård samt en dunge med inslag av bok. Invid vägskälet ligger de två föregående skolorna.

PRÄSTGÅRDEN - Byggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1929 efter ritningar av E Neuendorf. Fasaderna är klädda med beige locklistpanel. Pilastrar kring hörn och entré ger en tidstypiskt klassicerande karaktär. Det brutna taket har valmade spetsar, centralt placerad kupa och täcks av tvåkupigt lertegel. Byggnaden är idag vandrarhem och kafé.

PERSONALBYGGNAD - Byggnaden från 1987 är spritputsad med slätputsade omfattningar och beige färgsättning. Dess sadeltak täcks av plåt. Portarna är klädda med brunmålad och nitbeslagen spont.

GAMLA FOLKSKOLAN - Byggnaden i 1 ½ plan är uppförd under slutet av 1800-talet. Fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och har en tudelad veranda. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Från att ha varit folkskola är byggnaden nu församlingshem.

GAMLA SMÅSKOLAN - Byggnaden i 1 ½ plan från slutet av 1800-talet är klädd med rödfärgad locklistpanel och har veranda. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.