Stäng fönster Tidaholm kn, VELINGA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Velinga socken upptages av i väster av Tidans dalgång och i öster av Hökensås skogsbygder. Den starkt kuperade terrängen kännetecknas av de grusåsar som inlandsisen avsatte. I socknens västra del finns invid ett vägkors vid Tidan byn Ettak med kungsgård och romansk kyrka som raserades på 1700-talet. Detta parti utgjorde under medeltid en egen socken. Velinga kyrkby är belägen centralt i socknen på västra sidan av en åsrygg som sluttar ned mot slätten kring Tidans biflöde Lillån. Detta område som förr var mader och sjöar utdikades på 1800-talet och är nu hag- och åkermark med bevarade öppna s.k. kronodiken. Odlingsmarkerna är annars lokaliserade till sluttningarna. Vid sidan av jordbruk är skogsbruket huvudnäringen. Förr kombinerades detta med hemslöjd och från socknen härrör även bildhuggarsläkten Ullberg. Landsvägen mellan Tidaholm och Fridhem följer nämnda ås. Kyrkplatsen är belägen något söder om själva byn med skola och missionshus. Kyrkogården ligger i en sluttning åt nordväst med komministerbostället Backgården och dess ekonomibyggnader i söder med skogen i ryggen. Invid denna står i sydost en mindre personalbyggnad. Vid kyrkogårdens norra ände finns ett mindre rödfärgat uthus invid vägen som löper på dess västra sida.

KOMMINISTERBOSTÄLLE "BACKGÅRDEN" - Byggnaden är timrad i 1 ½ plan under 1800-talets andra hälft. Fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och de spröjsade fönstren har vita foder. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Kring en mindre trädgård finns ytterliggare två rödfärgade äldre boningshus. Ekonomibyggnaderna i öster härrör likaså från 1800-talets andra hälft och har föga förändrade rödfärgade fasader. Uppför backen leder en äldre allé. Sammantaget bildar gårdsanläggningen och kyrkan en väl samlad miljö.