Stäng fönster Tidaholm kn, ÖSTRA GERUMS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Östra Gerums lilla socken utgörs av en uppodlad kalkstensplatå med Gerumsberget i nordväst och det lilla Gisseberget i sydost. Byns gårdar ligger längs med vägen mellan Skörstorp och Dimbo. Trots 1800-talets skifte så har karaktären av radby till stor del bibehållits. Bland gårdarna märks den föga förändrade Bosgården i sydväst med regelbunden götisk uppbyggnad och vasstäckta tak. Mellan byn och Gerumsberget finns små åkrar, betesmarker med stengärdesgårdar och ett par fägator. Området är av stort natur- och kulturhistoriskt värde. Kyrkan ligger på vägens sydöstra sida i byns södra glesa hälft. Ett stycke åt norr finns invid Örebäcken en offerkälla och österut det s.k. Kungaröret som ger platsen en kontinuitet sedan förhistorien. Direkt sydväst om kyrkogården står invid vägen en äldre bod med rödfärgad locklistpanel och sadeltak.