Stäng fönster Tjörn kn, STENKYRKA KYRKOR, Västra Götaland

Beskrivning
Högt läge vid västra kanten av smal kuperad lerdal i öns centrala del. En grusad gång leder upp till kyrkan från kyrkogården vid den gamla landsvägen i söder, med asfalterad fortsättning runt byggnaden. I norr har en större asfalterad parkeringsplats nyligen anlagts, ansluten till en uppfart.

Kyrkplatsen i STENKYRKA ligger i ett markant höjdläge på västsidan av en mindre dalgång som löper i ungefär nord-sydlig riktning. Höjdpartiet väster om kyrkplatsen är skogbevuxet. Kyrkan ligger på en "utlöpare" i dalgången, och har sluttningar på såväl norra som södra sidan, sluttningar i vilka kyrkogården är anlagd. Omedelbart öster om kyrkan finns en mindre bergknalle.

Norr om kyrkplatsen ligger Billströmska folkhögskolan. Ytterligare något norr om denna (ca 700 m norr om Stenkyrka) är platsen för en mindre kyrka, kallad "Vårfrukyrkan", borta sedan länge. Kyrkan var i bruk under medeltid, förföll efter reformationen och efter att ha varit en ruin under 16-1700-talet är resterna nu helt överväxta. Vårfrukyrkan grävdes ut 1964.