Stäng fönster Tranemo kn, MÅNSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Månstads socken är belägen i nordvästra delen av Tranemo kommun. Större delen av socknen utgörs av spridd odlingsmark. Bebyggelsen koncentreras till höjdlägen kring en mossbevuxen dalgång. Strax intill kyrkbyn finns ett litet gravfält samt en runsten från vikingatid. I socknen finns fossil åkermark från såväl forntid som vikingatid.

Månstads kyrka är högt placerad på en gräsbevuxen kulle i utkanten av Månstads samhälle. Kyrkan med tillhörande klockstapel, bårhus och ekonomibyggnad ligger samlade tillsammans med församlingsbyggnaden. Runt om kyrkplatsen löper landsvägen. Kyrkans närmaste omgivning utgörs av lövträd och öppen mark, samt viss bebyggelse. Ett vaktmästarkontor (1987) är beläget strax väster om den utvidgade begravningsplatsen. En församlingsbyggnad (1994) är belägen sydväst om kyrkan på platsen för en äldre riven skola.