Stäng fönster Trollhättan kn, LAGMANSEREDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Lagmansereds kyrka är enda kyrkan i Kullings kontrakt som tillhör Trollhättans kommun. Den är belägen på norra sidan av riksväg 42 mellan Sollebrunn och Trollhättan, cirka tre kilometer väster om gränsen till Alingsås kommun och fem kilometer från Sollebrunn i samma riktning. Lagmansered anses ha fått sitt namn efter urgammalt domare- eller lagmanssäte och har varit bebott sedan forntiden.

En stavkyrka byggdes vid slutet av 1000-talet på Boryd Mullbacke, en hednisk begravnings- och kultplats. Efter digerdöden förföll kyrkan och bonden Lagman byggde en ny stavkyrka på sin gård Lagmansered 1465. Kyrkan användes tills danskarna brände den 1612. Fru Sidonia Grip, änka efter Greve Johan Casimir Lewenhaupt, lät bygga en gråstenskyrka utan torn 1639-47 (de bekostade även kyrkan i Erska vid samma tid). Kyrkan brann slutgiltigt ned 1929. Den nya kyrkan uppfördes 1935 cirka två kilometer nordväst om den gamla kyrkplatsen. Strax söder om nya kyrkan finns ett fornlämningsområde med skålgropar, hällkista och gravfält samt hällristningar. Från riksvägen och något väster om kyrkan leder en mindre väg söderut till Livered. Landskapet sänker sig i denna riktning med grästäckta fält och tät vegetation längs ett litet vattendrag, innan det åter stiger en aning till en skogskantad ås. Västerut är också öppna fält med två gårdar. Längre västerut ligger Kobergs slott varifrån den nya kyrktomten en gång avstyckades. Det är ett 1500-talsslott vid Vanderydsvattnet och ägdes på 1700-talet av Ostindiska kompaniets direktör, Niclas Sahlgren. Det anses vara ett av västra Sveriges märkligaste kulturminnen och innehar stora samlingar av konst, böcker, porslin och är fideikommiss. Norr och öster om kyrkan har nyligen en skogsavverkning skett och lämnat ett stycke karg natur med branta berg vilket ger en dramatisk inramning. En gles rand med gran och tall kantar stupen. Utanför kyrkogårdens norra sida var det tidigare en beteshage. Från riksvägen leder en lindallé upp till kyrkogårdsgrinden och en parkering längs södra sidan. I höjd med kyrkans kor är en nyare ekonomibyggnad uppförd dit en smal grusväg leder från parkeringen.

EKONOMIBYGGNAD - En smal, rektangulär byggnad med grågrönlaserad lockpanel och sadeltak med svart plåttak liknande tegelpannor. Den södra delen är samtida med kyrkan medan norra delen, som är något bredare, tillbyggdes på tidigt 1990-tal enligt uppgift. Fönster och dörrar är av brunlaserat trä, utom två små kvadratiska fönster på gamla delen åt öster som är vitmålade. Fönstren på östsidans nya del och ett åt norr är liggande rektangulära enluftsfönster. Åt väster är det ett tvåluftsfönster. Ytan på två dörrar i nordväst har frästa spår för att likna stående bred panel. Den ena går till en besökstoalett och den andra till personalutrymmen med pentry. En plankdörr med träramp leder till ett förråd. En plåtramp leder i sydväst till en bomförsedd bredare dörr som sattes in år 2000 i samband med att förrådet iordningställdes. Vägen till huset anlades också för tre år sedan.

DEN GAMLA KYRKPLATSEN - Stenkyrkan brann under högmässan den 21 april 1929 och blev ett eldhav på mindre än en halvtimme. Två ladugårdar intill brann också ned. Somliga inventarier räddades. Kyrkan hade ett smalare rakslutet kor, vapenhus framför portalen i sydväst, torn i väster med påbyggnad från 1842 av trä samt ett oktogonalt gravkor med kupoltak i öster från 1752, Ribbingska gravkoret. Det användes som sakristia från tidigt 1800-tal. Kyrkoruinen restaurerades 1939 av Axel Forssén och en klockstapel uppfördes 1940. 1956 hade murarna vittrat och de sänktes därför till cirka en meters höjd. Ett träkors och ett stenaltare anordnades. 1977-78 utfördes ytterligare konservering av ruinen. Kyrkogården används fortfarande till begravningar. Den är rektangulärt långsträckt med en spets i sydväst och kyrkan i norra delen. Den har parkkaraktär med gräsmattor, grusgångar och gamla lövträd som formar en allé väster om kyrkan. En äldre vit, spritputsad tegelbyggnad, arkiv/bårhus, med fönster på ena gaveln, finns kvar intill kyrkan.