Stäng fönster Trollhättan kn, NORRA BJÖRKE KYRKA KYRKOMILJÖ , Västra Götaland

Beskrivning
Norra Björke kyrka med kyrkogård ligger öppet placerad på Björkeslätten mellan Prästtorp och Björkeån söder om Hunneberg i en norrslänt ned mot ån. Kyrkan ligger cirka en mil öster om Trollhättan. Flera fornminnen finns i trakten som visar att den varit odlad alltsedan förhistorisk tid. Kyrkan har medeltida ursprung och omtalas på 1400-talet. Landsvägen från riksväg 44 i norr kröker framför stigluckan västerut och en grusväg fortsätter söderut. På sydvästra sidan om korsningen är en nyare kyrkogårdsdel anlagd, sannolikt vid 1990-talets mitt. Marken inköptes dock 1988. Från kyrkbacken ges en vid vy väster- och norrut över odlingslandskapet mot barrskogsklädda åsar. Bebyggelsen består av spridda trähus, småskaliga jordbruksfastigheter och villor inbäddade i lövträdsvegetation. Här och var går berg i dagen. Nära kyrkan i sydöst är en gård belägen. Synligt från kyrkan ligger på en höjd i sydöst församlingshemmet, en före detta skola. Den nyare kyrkogården hägnas av låga lövhäckar, hagtorn, och andra lövträd. I öster finns en pargrind lik den i stigluckan mellan huggna stenstolpar. En ekonomibyggnad står vid en parkering i nordväst.

EKONOMIBYGGNAD
En nyare byggnad med maskinhall, förråd, personalrum och besökstoalett. Planen är rektangulär och byggnaden står på en gjuten betongsockel och har sadeltak täckt av tvåkupigt tegel, fasader med rödmålad locklistpanel och vita snickerier. På östra sidan finns en bred port i norr, ett tvåluftsfönster och i söder en träramp och trappa upp till toaletten och en dörr till personalrummet. Dörrarna är brunlaserade med stående träpanel.

FÖRSAMLINGSHEM
Rymlig, rektangulär gammal träbyggnad på naturstenssockel med tegeltäckt sadeltak och två skorstenar. Fasaderna har många fönster i vita snickerier, varav flera är tvåluftsfönster spröjsade till sex rutor.