Stäng fönster Falköping kn, FRIGGERÅKERS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
FRIGGERÅKERS KYRKA är relativt flackt belägen i det omkringliggande, mjukt kuperade odlingslandskapet. Åt väster och sydväst kan man skymta Mösseberg och Falköping ca 1 km bort. Inkörsvägen från väster, som är kantad med en askallé, är den gamla vägslingan så som den gick innan man drog om vägen till Torbjörntorp på 1970-talet. Vägen går mellan den norra kyrkogårdsmuren och prästgårdens parkliknande trädgård. Norr om kyran, invid stigluckan, finns en parkering och norr om denna ligger prästgårdens stora ekonomibyggnader. I sydväst, invid den nya landsvägen, ligger bygdegården från 1950-talet. Öster om kyrkogården passerar västra stambanan, och direkt väster och söder om kyrkogården ansluter åkermark. Friggeråker var, enligt Västgötalagens biskopslängd, en av tre kyrkplatser i stiftet som invigdes av S:t Sigfrid på 1000-talet.

"PRÄSTGÅRDEN" - Huvudbyggnad uppfördes 1927 som bostad åt riksdagsman Johan Friggeråker. Det är en stor, vitputsad byggnad som har en stor frontespis. Arkitekturen är jugendinspirerad. Huset är på alla sidor är omgiven av en parkliknande trädgård som avslutas med en stenmur mot vägen. Entrén fram till huset sker via en allé av askar som ansluter till kyrkoallén. Allén skiljer mangårdsbyggnaden väster om vägen från tre stora, faluröda ekonomibyggnader på östra sidan.