Stäng fönster Töreboda kn, BÄCKS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

BÄCKS KYRKA
Bäcks kyrka är belägen i Bäck, den minsta socknen i Töreboda kommun. Socknen ligger ca 5 km väster om Töreboda och ca 12 km öster om Mariestad. I norra delen av den till stor del skogiga socknen ligger Fredsbergs mosse, i söder Ängels mosse och i väster sjön Ymsen. Förutom jord - och skogsbruk har torvutvinning tidigare utgjort en viktig näringsgren. Vid Ymsens västra sida återfinns Ymseborgs fornborg samt Borruds säteri, som haft stort inflytande i bygden. Även Ymsjöholms säteri, strax norr om kyrkan, har gamla anor.

Kyrkan har ett högt och naturskönt läge med utsikt över Ymsen i väster. Strax väster om kyrkan går landsvägen mellan Fredsberg i norr och Sveneby i söder och strax norr om kyrkan passerar en liten landsväg mot Töreboda i öster. Kyrkogården gränsar i norr till en skolbyggnad och på motsatt sida Törebodavägen till en gulmålad 1800-talsgård med tillhörande rödmålade ekonomibyggnader. Omedelbart sydväst om kyrkogårdsmuren ligger en äldre ekonomibyggnad och utmed västra kyrkgårdsmuren finns en liten körväg. I öster och söder gränsar kyrkogården till hagmark.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, troligen sent 1800-tal, innehåller bland annat dass och förråd. Den är klädd med slät, rödmålad träpanel och har sadeltak med tvåkupigt lertegel.

SKOLA- Skolan, med gaveln vänd mot kyrkogården, är uppförd av träpanel i två våningar och rödmålad med vita snickerier och gesimser. Skolan är från tidigt 1900-tal och används idag som församlingshem.