Stäng fönster Töreboda kn, BÄLLEFORS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BÄLLEFORS - Bällefors kyrka är belägen i Bällefors socken, 20 km norr om Tibro och ca 20 km i sydöst om Mariestad. Landskapet utgörs till största delen av skog, men i norra delen finns odlingsmark. Huvudnäring har tidigare varit jord- och skogsbruk. Vid Kvarngården har även funnits kvarn samt kraftverk. I Lagerfors låg ett bruk 1763 - 1974. Här fanns en stångjärnshammare, från 1894 ersatt av papptillverkning. Vid Stommens gård fanns fram till 1760-talet ytterligare en kyrka.

Kyrkan, strax norr om Tidan, ligger omedelbart öster om en mindre landsväg mot Fägre, beläget 6 km norrut. Ett par hundra meter öster om kyrkan passerar väg 201 mot Tibro. Väster om den högt belägna kyrkogården finns en mindre parkeringsplats. I öster gränsar kyrkogården till åkermark. Norr om kyrkan, på båda sidor om landsvägen ligger några gårdar. Omedelbart söder om kyrkogården finns den nyligen försålda prästgården samt dess flygel, som fungerar som församlingshem.

PRÄSTGÅRD - Prästgården är en tvåvånings, rödmålad träbyggnad med brutet tak och frontespis, troligen uppförd under tidigt 1900-tal. Flygelbyggnaden är klädd med faluröd träpanel och täcks av ett tegeltäckt sadeltak.