Stäng fönster Töreboda kn, EKESKOGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
EKESKOGS KYRKA - Ekeskogs socken tillhörde före 1971 Moholms kommun. Socknen, som är belägen väster om sjön Viken, består till största delen av skog, men i norra delen även av slättbygd. Flera små byar finns bevarade, bland annat kyrkbyn som innehåller en skola, ett mejeri och några gårdar.

Kyrkan ligger ett hundratal meter öster om landsvägen mot Tåtorp och Bällefors i väster. Vägen gör mitt för kyrkan en sväng mot norr. Mitt för kyrkogården är en mindre parkeringsficka öster om vägen. Norr om kyrkan ligger en liten radby med skola och gårdar. Skolan, från ca 1910-talet, har röd träpanel och vita snickerier. Sydväst om kyrkan ligger en gård med två välbevarade mangårdsbyggnader. I söder och öster omges kyrkogården av åkermark.
En grusad uppfartsväg leder från landsvägen mot kyrkogårdens huvudentré. Vid landsvägen finns en låg, kraftig stenstolpe på varje sida av infarten .

GÅRD - Mangårdsbyggnaden från tidigt 1800-tal ligger parallellt med landsvägen (öst - västlig riktning) Den är uppförd i två våningar och försedd med träportal och locklistpanel. Ett bostadshus söder härom ligger i motsatt riktning, är byggt i 1 ½ plan och försett med lunettfönster.