Stäng fönster Töreboda kn, HALNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

HALNA KYRKA
Halna kyrka ligger i Halna socken norr om sjön Viken, 24 km öster om Mariestad och 10 km sydöst om Töreboda. Landskapet utgör gränsbygd mellan skog och slättl. Genom socknen rinner Kvarnängsån. Här har tidigare funnits kvarnverksamhet, från vilken en kvarnbyggnad med tillhörande magasin från 1800-talets mitt är bevarad. Förutom kvarnen har jord- och skogsbruk varit de dominerade näringarna. Bebyggelsen är huvudsakligen koncentrerad utmed landsväg 202. I kyrkbyn finns bland annat skola, affär och bygdegård. I kyrkbyns östra del ligger även Halnatorps egendom. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes 1901, men gården har anor från medeltiden.

Kyrkogården är belägen väster om väg 202 mot Undenäs. Öster om kyrkogården går upp en landsväg mot Töreboda. Infarten är i form av en grusad väg utmed östmuren. Mellan kyrkogården och väg 202 i öster är en sluttande gräsplan med fontän. I väster omges kyrkogården av hagmark. I nordväst, omedelbart utanför muren, finns en ekonomibyggnad.

Kyrkan gränsar i nordöst till byns äldsta byggnad, Sandstugan, som tidigare tillhörde pastoratet. Det är en liten parstuga, senare tillbyggd, med faluröd träpanel och med tvåkupigt lertegel. Söder om denna ligger ett före detta ålderdomshem, numera café.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden från tidigt 1900-tal är klädd med röd panel och har sadeltak med korrugerad plåt.