Stäng fönster Töreboda kn, SVENEBY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
SVENEBY SKOLA - Sveneby socken ligger ca 15 km sydöst om Mariestad och ca 15 km sydväst om Töreboda. Södra och västra delen av socknen är skogbevuxen, men i övrigt utgörs landskapet av odlingsbygd. Socknen är belägen norr om sjön Östen, som ofta svämmar över under våren. Under medeltiden skall ett kapell, Nabbens kapell, ha legat i socknen. Socknen har under många år dominerats av det sedan 1978 byggnadsminnesförklarade Sveneby säteri, som har anor från senmedeltiden. Kyrkan ligger strax nordöst om säteriet. Huvudbyggnaden på Sveneby uppfördes 1756 efter ritningar av Carl Johan Cronstedt. Det är en stenbyggnad i två våningar med mansardtak, flankerad av två samtida flyglar. Nordöst om kyrkan, strax väster om Sveneby kyrka, ligger ett vitputsat torp under Svenenby, uppfört 1775.

I övrigt saknar kyrkan omgivande bebyggelse. Utanför östra kyrkogårdsmuren breder åkrar ut sig. Mellan åkrarna och kyrkogården går en körväg. I övrigt omges kyrkogården av betesmark med inslag av skog. Man når kyrkan via en tillfartsväg i väster. Väster om kyrkogården är en parkeringsplats samt ett nyuppfört dass.