Stäng fönster Uddevalla kn, BOKENÄS NYA OCH GAMLA KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Socknen BOKENÄS ligger centralt på Bokenäset, med Gullmarsfjorden i norr och Kalvö- och Borgilafjordarna i söder. Det äldsta kända belägget är daterat 1317 och anspelar på byn Bokenäs. Den centrala dalgången i området domineras av socknens två kyrkor, belägna endast någon km ifrån varandra. BOKENÄS GAMLA KYRKA ligger i ett höjdläge med utsikt över dalgången och måste, då skogen var glesare, ha dominerat trakten. Byn Bokenäs Bön låg före storskiftet ungefär där den nya kyrkan ligger, men av den forna byn finns idag inga synliga spår, vid storskiftet splittrades byn helt och gårdarna ligger än idag på mycket typiskt utskiftat sätt just i övergången mellan odlad mark och kalt berg på stort avstånd från varandra.
Anmärkningsvärt är det gamla prästbostället på Svenseröd. Där finns en parstuga, sannolikt uppförd under 1600-talet. 1824 byggdes en ny salsbyggnad som idag är ovanligt väl bevarad såväl interiört som exteriört. Våra dagars prästgård uppfördes under 1900-talets början och ligger mycket närmare såväl kyrka som landsväg. Bokenäs centrala dalgång anses äga stort kulturhistoriskt värde och utgör därför område av riksintresse för kutlurmiljövården.

BOKENÄS NYA KYRKA ligger öppet i ett odlat dalgångslandskap omgivet av höjdpartier. Den ligger knappt 500 meter norr om Bokenäs gamla kyrka. Kyrkan ligger väl synlig från vägen från Uddevalla mot färjeläget över till Lysekil.
Längs norrsidan och runt västra delen av kyrkotomten ringlar en bäck, och på andra sidan en liten väg ligger kyrkogården. Intill kyrkan ligger Bokenäs gamla skola, som numera är församlingshem. Invid kyrkogården ligger en nyare ekonomibyggnad av trä, rödmålad.