Stäng fönster Uddevalla kn, HERRESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HERRESTADS KYRKA ligger i ett för Bohuslän karaktäristiskt dalgångslandskap, som när kyrkan uppfördes omgav denna med åkermark, samt ett lövskogsbevuxet höjdparti i söder. Idag är omgivningarna till stora delar bebyggda av modernare villakvarter. Den nyare kyrkogården (från 1913, med senare utvidgningar) ligger något hundratal meter nordväst om kyrkan.

Kyrkan ligger på en mindre förhöjning, vilket placerar den något högre än den omgivande bebyggelsen. Några hundra meter nordväst om kyrkan ligger Herrestadsgravfältet, ett av mellersta Bohusläns största järnåldersgravfält.

Kyrkan och kyrkogården är omgiven av församlingshem i väster och den gamla skolan, byggd 1905, i norr. Skolan ingår tillsammans med två äldre bostadshus omedelbart intill nu också i den kyrkliga verksamhetens lokaler.