Stäng fönster Uddevalla kn, LANE-RYRS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Bebyggelsen kring LANE-RYRS KYRKA kallas Kyrkebyn, och här har under senare år vuxit upp en del bostadsbebyggelse. I kyrkans omgivning finns flera byggnader som hänger samman med dess roll som sockencentrum. Det nuvarande församlingshemmet är den f d skolhuset från 1874, och nedanför kyrkkullen ligger det f d ålderdomshemmet som nu ingår i Örtagården, en i övrigt nybyggd kursgård i kristen regi. På norrsidan om kullen ligger en hembygdsgård från 1936. Strax väster om kyrkplatsen rinner Kyrkbäcken (dvs en del av Bäveån) och över denna går en stenvalvbro från 1846, som kallas Stötegårdsbron efter den intilliggande Stötegården, så kallad efter kyrkstöten. Terrängen är kuperad och kyrkan är högt belägen i den västslänt där hela kyrkoanläggningen är belägen.