Stäng fönster Uddevalla kn, LJUNGS NYA KYRKA OCH LJUNGS GAMLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
LJUNGS GAMLA KYRKA ligger strax intill en bäckravin, med en äldre landsvägssträckning intill, som nu är lokalväg. En stenvalvbro ligger strax väster om kyrkan. På en bergknalle öster om kyrkan står klockstapeln. Kyrkplatsen är omgiven av gles bebyggelse, som dels är f d jordbruksbebyggelse alldeles invid kyrkan och dels äldre trähusbebyggelse tillhörande badorten Lyckorna strax söder om samhället Ljungskile. Nuvarande landsvägen E6 med sin motorvägsdragning går något hundratal meter öster om kyrkplatsen.

Drygt 100 m nordväst om kyrkplatsen ligger LJUNGS NYA KYRKA och kyrkogård. På grund av uppvuxen sly och lövträd finns ingen visuell kontakt mellan de två kyrkplatserna, men det bör det ha gjort då den nya kyrkan byggdes 1902. Den yngre kyrkan är belägen i den kuperade terrängen på sydostsidan om Ljungskileviken (dvs Ljungs Kile), väl synlig ut över viken i ett höjdläge nära vattnet.