Stäng fönster Uddevalla kn, SKREDSVIKS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SKREDSVIKS KYRKA ligger på en förhöjning i den dalgång som är en fortsättning på den vik av Gullmarsfjorden, den inre bukten av Dyngekilen, som finns 7-800 m väster om kyrkan. På kyrkokullen ligger kyrkan och andra byggnader kring en grusad plan. Omkring denna grupperar sig kyrkan, den nya och den gamla kyrkogården samt den gamla skolan ("Kyrkskolan") som nu är församlingshem och längst i norr Skredsviks sockenmagasin. Nedanför och strax väster om kyrkokullen ligger en yngre skola i gult tegel, vilken var i drift fram till omkring år 2000.

Dalgången är uppodlad och omgiven av inte allt för höga berg. Väster om kyrkplatsen finns en del bostadsbebyggelse, och omkring halvannan kilometer väster om kyrkan ligger på en udde invid Dungekilen det byggnadsminnesförklarade Gullmarsbergs säteri, med anor från 1600-talet. I närheten av detta ligger ruinerna efter det medeltida Dyngehus på en brant bergknalle, i ett läge som längre tillbaka måste ha varit omedelbart intill vattnet.