Stäng fönster Uddevalla kn, UDDEVALLA KYRKA (SANKTA ANNA KYRKA) KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
UDDEVALLA KYRKA ligger i en lummig miljö strax intill Kungstorget i centrala Uddevalla, med parkområdet Hasselbacken genomfluten av Bäveån på ena sidan och det trädbevuxna Agneberget på andra sidan. I miljön kring kyrkan ligger församlingshem, pastorsexpedition samt ett gravkapell, och uppe på Agneberget står det höga vitputsade klocktornet, väl synligt över stadens centrala delar. Kyrkan är placerad så att dess kraftfulla nyklassicistiska portik är väl synlig från torget där den ligger som fond till Kyrkogatan/Stora Nygatan som passerar förbi bara några meter från kyrkväggen.

Uddevalla stad ligger i den medeltida Bäve socken, där kyrkan, kallad S:t Mikaels kyrka, fanns kvar fram till 1500-talets slut. Platsen för den var på sydsidan om Bäveån, dvs centralt i staden. Uddevalla som stad är belagd från 1400-talets slut, och stadskyrkan, kallad S:t Anna, låg snett emot sockenkyrkan, tvärs över Bäveån på dess norra sida. Landsförsamlingen Bäve fanns kvar även efter det att kyrkan försvann, men dess betydelse minskade successivt, och den införlivades i Uddevalla 1945. Som en följd av stadens tillväxt under 1950-60-70-tal nybildades Bäve församling 1974.