Stäng fönster Ulricehamn kn, BLIDSBERGS KYRKA, SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Blidsbergs socken domineras av den uppodlade Ätradalen (klassad som riksintresse) med vidtagande skogsbevuxna åsar i öster och småbrutet skogs- och jordbrukslandskap i väster. Två hällkistor visar på bosättning redan under neolitisk tid. Under historisk tid (1574 års jordebok) har jordägandet dominerats av skatte- och frälsehemman. Väster om ån går landsvägen mellan Falköping och Ulricehamn. Blidsberg är beläget centralt i socknen kring Ätran där vägarna från Ulricehamn, Falköping och Börstig möts. Här finns även ett par forsar som utnyttjats för kvarndrift och kraftverk. I samband med anläggandet av Västra centralbanan 1904-06 kom kyrkbyn att expandera kraftigt och bli ett stationssamhälle. Ett antal industrier finns ännu kvar, trots att järnvägen är nedlagd. Bebyggelsen domineras idag av villor, radhus och flerbostadshus. Kyrkan är belägen centralt i samhället, på en platå väster om landsvägen. På andra sidan vägen ligger ned mot ån två gårdar. Väster om kyrkan är en sluttning där prästgården är belägen. På parkeringen väster om kyrkogården står en sentida personalbarack med grå panel och plantak.
PRÄSTGÅRD - Byggnaden i 1 ½ plan är uppförd under 1800-talets andra hälft. Fasaden är klädd med ljusgrön locklistpanel och har risalit med balkong samt bär ett sadeltak. Exteriören är välbevarad.