Stäng fönster Ulricehamn kn, BÖNE KYRKA KYRKOMILJÖ , Västra Götaland

Beskrivning
Bönes lilla socken domineras av Ätrans uppodlade dalgång med omgivande moränbundna skogsområden. Enligt 1574 års jordebok var jordägandet tämligen jämnt fördelat mellan skatte-, frälse- och kyrkohemman. Kyrkan ligger på den västra sidan av dalgången på sydsluttningen av en skogsbevuxen ås. Väster om kyrkan löper den slingrande vägen mellan Dalum och Knätte. I kyrkans närhet finns tre gårdar, varav prästgården i söder knyts samman med kyrkan via en allé. Gården norr om kyrkan uppvisar en välbevarad timrad manbyggnad, sannolikt från 1800-talets förra hälft. Söder om kyrkan rinner en mindre bäck som kommer ned från åsen för att förenas med Ätran i de som hagmarker brukade maderna öster om kyrkan. Mellan bäcken och kyrkan står ett uthus.

PRÄSTGÅRD - Byggnaden i 1 ½ plan har gul träpanel och sadeltak med bred frontespis som kröns av en tempelgavel. Sannolikt härrör den i sitt nuvarande skick från 1900-talets början.

UTHUS - Byggnaden som rymmer förråd och dass är klädd med rödfärgad locklistpanel och bär sadeltak med tegelpannsimiterande svart plåt. Den är sannolikt uppförd under sent 1900-tal.