Stäng fönster Ulricehamn kn, FÄNNESLUNDA-GROVARE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Fänneslunda-Grovare kyrka ligger i en anrik skogsbygd med slingrande vägar cirka åtta kilometer norr om riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn i gränstrakten mellan de båda socknarna som den var avsedd att tjäna gemensamt. Kyrkan står på en höjd norr om landsvägen i ett kullrigt landskap med små hagar mellan lövdungar. Österut finns några villor och en tidigare skolbyggnad. Intill kyrkan i norr ligger en villa och i väster är kyrkans parkering. Bortom den rinner en bäck och där står den gamla affären, ett putsat tvåvåningshus som nu förefaller vara obebott. I sydväst ligger en gård. Ett par kilometer åt sydväst ligger Fenneslunda säteri bredvid Fänneslunda medeltida kyrkoruin. Godset härstammar från 1682 och nybildades av Älvsborgs läns förste landshövding, Henrik von Vicken. Det låg en by runt kyrkan och han köpte troligen samtliga hemman där. von Vicken stannade i 20-30 år och gjorde många donationer till sockenkyrkan. Säteriet brann 1829 men en ny byggnad uppfördes. Kyrkoruinen står kvar med höga murar och den på medeltida vis rundade kyrkogården hägnas av kallmur med stiglucka. 1936-37 vidtogs där konserveringsarbeten. 1962 placerades en klockstapel innanför stigluckan och man började hålla sommargudstjänster. Vid uppfarten står en runsten prydd med ett stort kors.

Grovare kyrka från 1100-talet, belägen cirka fyra kilometer nordöst om nuvarande kyrka, revs 1874 och stenen återanvändes vid det nya kyrkbygget. Grundmurarna till den medeltida kyrkan och dess altare finns kvar idag på sin höjd varifrån man har utsikt över bygden. En minnessten placerades 1923 vid ruinen. Samma år ansöktes om att bygga ett församlingshus med kyrkorum, sal med kök i anslutning till Grovare gamla kyrkplats. Det inlämnade förslaget godkändes inte av Byggnadsstyrelsen, varför ritningen omarbetades av styrelsens arkitekt Anders Roland. Byggnaden uppfördes av byggmästare Emil Andersson och församlingshemmet har sedan tillkomsten ägts och förvaltats av en särskild stiftelse.