Stäng fönster Ulricehamn kn, HUMLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Humla socken utgörs av Ätrans uppodlade dalgång med skogsbeväxta utlöpare från Galtåsen i öster och grusåsar i väster. Kyrkbyn ligger på en åsrygg väster om Ätran och vägen mellan Falköping och Ulricehamn. Kyrkan är väl synlig i landskapet. Vid Laga skifte 1855 flyttades en del av gårdarna ut. Av de resterande gårdarna märks särskilt två stycken med välbevarade man- och ekonomibyggnader från 1800-talet. Kyrkan ligger på en medeltida kyrkplats som utgörs av en höjdplatå i byns nordvästra ände. På åsryggarna kring dalgången finns ett stort antal fornlämningar från neolitikum och framåt. Enligt 1574 års jordebok var jordägandet tämligen jämnt fördelat mellan skatte-, frälse- och kyrkohemman, samt krononybyggen.