Stäng fönster Ulricehamn kn, HÄLLSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Hällstads kyrka är belägen strax söder om länsväg 182 mellan Timmele i sydöst och Annelund i nordväst. Trakten har ett nät av småvägar mellan byarna i ett skogsblandat odlingslandskap där de medeltida kyrkorna låg tätt och de flesta av dem bevarade, om än ombyggda. I trakten finns flera fornlämningar som gett upphov till antagandet att Hällstad varit ett tidigare centrum för omgivande bygd. Höga åsar omgav den numera igenvuxna sjön Ömmern, som långt tillbaka var en förbindelseled i vattensystemet kring åarna Lidan och Viskan. Vid sjöns forna strandlinje fanns förr en offerkälla för skydd mot "onda ögon". Ännu finns en gård vid hamn Hov, vilket är benämningen för de forntida kult- och offerplatserna. I Hofs lundar finns ett stort gravfält från 900-talet. Rösen och ett flyttblock med älvakvarnar kallat Tingsten, där det förmodas ha hållits ting, är annat som också minner om forntida samhällsorganisatoriska aktiviteter här.

Hällstads kyrka ingår i ett område av Länsstyrelsen klassat som värdefullt odlingslandskap klass III.
Den 1 januari 1989 sammanfördes det tidigare Hällstads pastorat till Södra Vings pastorat. Kyrkan är mycket högt belägen på en medeltida kyrkplats med milsvid utsikt söderut över barrskogarna. Landsvägen mot Hökerum i söder, där Södra Vings kyrka ligger, går väster om kyrkkullen. Från den leder en smal asfalterad väg upp till kyrkparkeringen norr om kyrkan, vidare runt kullen och södra bogårdsöppningen och sedan åter ned till landsvägen. Vid kullens fot, nära östra muröppningens uppfart, står ett gammalt kyrkstall och på andra sidan vägen ligger Skattegården med sin mangård med gul locklist och sina stora röda ekonomibyggnader. Söder om kyrkan finns ytterligare två gårdar och ett stycke bort en bygdegård. Väster om landsvägen finns nedanför kyrkan ett församlingshem med stor parkering, som i norr gränsar till den tidigare prästgården och arrendatorsbostaden med hästhage, numera i privat ägo. I branten vid landsvägen går trappor upp till kyrkogårdens muröppning nära tornporten åt väster. De huggna stentrapporna kantas i nedre delen av backen av stenpelare med smidd ledstång och i övre delen endast av en ledstången. Tunna lövträd och tallar växer i sluttningen. I sluttningen öster om kyrkan växer något kraftigare lövträd. Parkeringen norr om kyrkan är asfalterad och kantas av oxlar och björkar.

KYRKSTALL - En långsträckt, rektangulär byggnad, troligen från tidigt 1900-tal, på stenfot med faluröd locklistpanel på nord- och västfasaderna och trapetskorrugerad plåt på syd- och östfasaderna. Nordgaveln har en centrerad tjärad port med trähasp och däröver ett vinkelbrutet enluftsfönster med en ytterbåge delad av en bred mittbräda, träspröjsad till elva rutor på var sida. Träbleck undertill. Ett likadant fönster finns på sydgavelns andra våning. Sadeltaket med vitmålade vindskivor täcks av mycket ovanliga flacka lertegeltakpannor, ett slags vingtegel med ganska flat yta, en liten uppböjning i ena sidan och en större nedåtböj i andra sidan som skall haka på nästa pannas lilla böj. Enligt uppgift är de strängpressade och kallas holländskt tegel från tidigt 1900-tal. Taken på Södra Vings kyrka och ekonomibyggnad har nytt sådant tegel och det fanns även tidigare på Fänneslunda kyrka och uthus. Under finns en gammal spåntäckning. Åt öster nära södra gaveln lyfts takfoten över en port med två blad klädda med likadan plåt som på fasaden. Enlig uppgift finns det spiltor kvar i stallet som också hyser kyrkans gamla likvagn.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet uppfördes 1966 och byggdes till i nordväst omkring 1976 på grund av livlig barn- och ungdomsverksamhet. Ett mycket långsträckt hus med två byggnadsvolymer, den norra bredare, högre och längre. Byggnaden har grått fasadtegel med bruna fogar (som ekonomibyggnaden vid kyrkan) och sadeltak med utlöpare på norra delen över två entréer åt öster med originaldörrar; i mitten en bred huvudentré med pardörr, i norr en enkel dörr till barnverksamhetens lokaler. Dörrarna är brunbetsade med smal stående träpanel och stora glasrutor upptill. Södra delen, som inrymmer en hyreslägenhet, har perspektivfönster och åt öster en nyare vit dörr med stickbågad spröjsad ruta. Dörrarna är försedda med trappor och ursprungliga smidesräcken. Norra dörren har en nyare vitmålat träramp på stålstolpar längs fasaden. Norra delen har åt öster tre tvåluftsfönster med mittpost i vitmålade snickerier. På taket finns röda ventilskorstenar av plåt och takfallen kläs av takpannor, troligen betongtegel. Mellan kyrksalen, kallad stora salen, med podium och barnlokalen i nordväst finns en vikvägg. I trädgården står hamlade lövträd på gräsmattan, en lekstuga och ett litet rödmålat förråd under sadeltak med vita knutar.