Stäng fönster Ulricehamn kn, HÖSSNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Hössna socken utgörs av en höglänt skogsbygd som karaktäriseras av en mängd grusåsar och mossmarker. I socknens södra del återfinns landskapets högsta punkt, Galtåsen och Äramossen, där Ätran har sina källor. 1554 inlemmades den söderut liggande Kinnareds socken i Hössna. Jordägandet dominerades enligt 1574 års jordebok av skattehemman och krononybyggen. Resterna av den utskiftade kyrkbyn ligger på en åsrygg i ett uppodlat landskapsrum i socknens norra del. Den gamla klungbyn var samlad kring den plats där vägarna från Knätte, Liared och Ulricehamn möts. Kyrka och kyrkogård ligger på en svag platå med en allé ned till Ulricehamnsvägen i väster. På andra sidan vägen ligger en äldre skolbyggnad. Nordväst om kyrkan ligger prästgården med park som saknar tydlig gräns mot gamla kyrkplatsen öster härom. Norr om gamla kyrkplatsen ligger herrgården Åkerby. Ett stycke söder om kyrkbyn ligger Hössna stationssamhälle som växte upp i samband med anläggandet av Jönköpingsbanan under 1900-talets förra hälft. 1940-60 var järnvägen i drift.

PRÄSTGÅRD - Den timrade byggnaden i 1 ½ plan uppfördes omkring 1880 men fick sannolikt sitt nuvarande utseende under början av 1900-talet. Sockeln är hög och av huggen granit. Fasaden är klädd med vit locklistpanel och har spröjsade fönster samt på varje sida en låg frontespis med tempelgavel. Byggnadens sadeltak täcks av tvåkupigt lertegel.

FOLKSKOLA - Den timrade byggnaden i 1 ½ plan uppfördes, enligt inskriptionstavla ovan porten, år 1845 som skola. Fasaden är klädd med rödfärgad locklist och har lunetter i halvvåningen samt vita foder och vindskivor. Sadeltaket täcks av enkupigt lertegel. Exteriören är föga förändrad sedan byggnadstiden.

ÅKERBY (HÖSSNA HERRGÅRD) - Den stora timmerbyggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1849. Fasaden är klädd med vit locklistpanel och har hörnpilastrar, fönster med korspost samt lunetter i halvvåningen. Sadeltaket täcks av sentida plåt och har åt väster en frontespis med pulpettak. Gården har bildats genom sammanslagning av olika gårdar, bl.a. Hössna Herrgård. Idag är manbyggnaden obebodd.