Stäng fönster Ulricehamn kn, KÄRRÅKRA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kärråkra kyrka är belägen cirka två mil norr om Ulricehamn, vid gränsen mellan gamla Älvs- och Skaraborgs län. Denna skogrika trakt med småskaligt jordbruk är en gammal kulturbygd med många fornlämningar. Här finns också mossmarker och ån Lidan vilket kan vara upphovet till sockennamnet, som 1420 var Kydruka, sedan Kidråka och Kyrrack, och kan uttolkas ha betydelsen "långsträckt sumpmark med källdrag". Under 1600-talet tillkom dagens namn.
Kärråkra kyrka ligger längs den slingriga vägen mellan Möne i söder och Öra i nordväst. Kyrkplatsen har medeltida anor med gängse placering väl synlig på en höjd. Anländer man från sydöst har man kyrkan i blickfånget när man tar sig upp för den långa backen dit, vilken kunnat ses i Colin Nutleys film Änglagård. På backens krön finns nedanför kyrkkullens södra sida en liten parkering. Den smala vägen fortsätter runt bergknallens fot och invid kröken ligger två gamla gårdar med rymliga, rödfärgade ladugårdar och uthus, delvis av skiftesverk. Kyrkans moderna ekonomibyggnad harmonierar med den omgivande bebyggelsen, så att en sammanhållen kyrkomiljö bildas. Ytterligare gårdar ligger utefter vägen norrut. Från parkeringen leder en lång ståltrappa från 1990-talet upp från väster i den branta slänten till kyrkans södra grindhål. På östra sidan om slänten planeras en ytterligare parkeringsyta, då den nuvarande är otillräcklig. Nordöst om kyrkogården står på kullen en hög och smal transformatorstation av murade betongblock nära den branta sluttningen.