Stäng fönster Ulricehamn kn, KÖLINGAREDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kölingareds socken utgörs av en kuperad skogsbygd med sjön Lönern i nordväst och sjön Jogen i söder. Landskapet präglas av moränryggar. Sockennamnets ändelse på -red indikerar att bygden bröts sent, i skiftet mellan järnålder och medeltid. I socknens västra del finns Ingared som fram till reformationen var egen socken med egen kyrka. Kölingareds kyrkby ligger vid Jogens norra spets där vägarna från Liared, Dalum, Fivlered och Mullsjö löper samman. Från sjön rinner ån Tidan åt öster genom en dalgång med betesmarker. På en höjdrygg norr om byn ligger den gamla sätesgården Kölingsholm med omgivande ekdungar, stengärdesgårdar och manbyggnad influerad av arkitekt Carl Emil Löwenskiölds ritningar. Enligt 1574 års jordebok dominerades jordägandet i socknen av frälsehemman. Längre i söder finns även säteriet Årås. Byn består av några gårdar och villor längs en bygata och har i söder en kvarnanläggning. I byns västra ände ligger kyrka och kyrkogård på en kulle söder om vägen. Direkt sydväst om kyrkogården ligger församlingshemmet och i söder ett uthus.

FÖRSAMLINGSHEM - Byggnaden i 1 ½ plan bär ljusgul locklistpanel och har på baksidan frontespis med pulpettak. I halvplanet är lunetter och på framsidan en veranda. Byggnadens sadeltak täcks av enkupigt lertegel. Byggnaden är uppförd under 1800-talet som sockenstuga och tjänade en period som ålderdomshem. Idag är den församlingshem och bibliotek.

UTHUS - Byggnaden vilar på en kallmurad sockel och har fasad klädd med rödfärgad locklistpanel. Dess sadeltak täcks av enkupigt lertegel. Byggnaden rymmer torrdass och förråd.

KVARN - Byggnaden i två plan är uppförd under 1800-talets andra hälft och bär rödfärgad locklistpanel, tidstypiska fönster och sadeltak med täckning av enkupigt lertegel.