Stäng fönster Ulricehamn kn, STRÄNGSEREDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Strängsereds socken utgörs av en bergsbygd med flera skogar och mossar. Sockennamnets ändelse på -red indikerar att bygden bröts sent, i övergången mellan järnålder och medeltid. Mellan 1554 och 1887 ingick socknen i Gullereds socken. Socknen domineras av Strängseredssjön, invid vars södra strand kyrkbyn är belägen. Byn är samlad kring ett vägskäl där vägen från Köttkulla i söder löper samman med väg 40 mellan Ulricehamn och Jönköping. Den starkt trafikerade vägsträckningen är nu flyttad direkt norr om byn där den skärmar av sjön. Kyrkan ligger direkt norr om det gamla vägskälet med skola ett stycke åt väster och en ny kyrkogård från 1929 i sydväst. Bebyggelsen präglas av egnahem.

SKOLA - Byggnaden i 1 ½ plan är uppförd under 1800-talets senare del och har utskjutande gavlar i söder, vilka inramar en veranda. Fasaden är klädd med vit locklistpanel. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.