Stäng fönster Ulricehamn kn, SÖDRA VINGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Södra Vings kyrka står mitt inne i den lilla tätorten Hökerum några kilometer norr om riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn. Kyrkan har alltid legat i utkanten av den vidsträckta socknen. Socknen hette förr Ving efter det fornsvenska ordet Vighne, "den vikta, krökta", syftande på den närbelägna sjön Mogdens form. Södra Ving blev det officiella namnet i slutet av 1800-talet för att skilja den från en socken med samma namn i Valle härad. Södra Ving var näst Toarp den största socknen i Ås härad och kyrkan hade välbärgade och framstående gynnare i den under medeltiden betydande Vingätten, omfattande ätterna Sture och Brahe. På 1300-talet lär stamgodset ha varit Fagranäs vars läge sedan länge är omtvistat, somliga vill placera det vid Mogden, andra vid sjön Tolken. Vädersholm uppfördes 1366 vid Mogden av den mecklenburgske riddaren Heine Snakenburg, ingift i Vingätten. Det var en stormannagård av trä med karaktär av försvarsborg omgiven av palissader. Borgen raserades på 1390-talet. Efter drottning Margaretas seger 1389 förvärvade hon flera av Snakenburgs gårdar i socknen, bland andra Hökerum, och lade dem under Gudhems kloster, varifrån släkten 1462 köpte dem tillbaks. På 1500-talet blev Braheätten Hökerums ägare och Per Brahe lät då även uppföra Sundholmen i Tolken, delvis med sten från klostret. Säby är ytterligare ett gamla gods i trakten. Vid den tiden förenades också Töve socken med Ving som också hade en medeltida kyrka, vilken redan i början på 1600-talet var raserad. Ruinerna efter Sundholmen och Vädersholm finns kvar idag.

Vägarna i trakten slingrar sig idag fram mellan gravrösen, runstenar, domarringar och det är nära mellan de medeltida kyrkorna, de flesta bevarade om än ombyggda. Hökerum fick en järnvägsstation 1918 och utvecklades till ett stationssamhälle. Orten ligger på en ås och har en utbredd tät villabebyggelse, främst från omkring 1900-talets mitt men också mer sentida villaområden. Några äldre manbyggnader påminner om den tidigare bystrukturen där kyrkbyn hade tio gårdar. Kyrkan står i Viskadalens sydsluttning nära norra sidan av och parallellt med landsvägen. På andra sidan vägen finns en koncentrerad modern bebyggelse med Hökerumsskolan, en långsträckt gul tegelbyggnad i två våningar från 1951, då den ersatte den gamla Kyrkskolan från 1800-talet. Skolan utvidgades på 1960- och 1990-talen. I öster angränsar en låg, nybyggd förskola av stående ofärgad träpanel och intill det ligger Södra Vings församlingshem med parkering vid vägen. En backe går upp längs dess östra sida och på andra sidan ligger Prästgården, först en villa som varit arrendatorsbostad och sedan en gul panelklädd byggnad från tidigt 1800-tal av kärntimmer. Fastigheten såldes nyligen till privat ägo. Öster om kyrkan och mittemot församlingshemmet finns en asfalterad parkering. Vid dess norra sida är kyrkans nya ekonomibyggnad snart färdigställd. Mellan parkeringen och vägen ned mot Viskan i nordöst finns ett radhusområde som även inrymmer bank och distriktssköterskemottagning. Utmed vägen ligger servicehemmet Hökerumsgården. Landskapet sänker sig från kyrkogårdens nordsida kraftigt ned mot Viskans dalgång som på motsatta sidan har skogsklädda sluttningar med spridda hus. Nedanför norra kyrkmuren står ett mindre förråd till kyrkan som är avsett att flyttas när det nya står klart och jordbingen intill skall också tas bort.

EKONOMIBYGGNAD
En långsträckt envåningsbyggnad på betonggrund med locklistpanel under tegeltäckt sadeltak. Tvåluftsfönstren och dörrarna är vita. Byggnaden började uppföras oktober 2003 och blir klar våren 2004. Huset inrymmer förråd, personalrum, maskinhall och verkstad.

FÖRRÅD
Rektangulärt fönsterlöst skjul med flackt plåtsadeltak och plåtväggar liknande locklistpanel. Åt väster finns en tvåbladig bred plåtklädd port.

FÖRSAMLINGSHEM
Församlingshemmet byggdes 1967-68 av byggmästare Olof Claesson efter ritningar av arkitekt Anders Ekman i Falköping. Det byggdes till 1994 av Hökerum Bygg samt åt söder våren 2003 av Byggteamet i Ulricehamn AB, då det invigdes i april. Ursprungsdelen är en tidstypisk gråvit fasadtegelbyggnad i två våningar med en smal utbyggnad för entrén åt norr och högt sadeltak. I källarvåningen inryms barntimmeverksamhet. Den senaste tillbyggnaden har en våning och avvikande stil med träpanel och stora takkupor.