Stäng fönster Eskilstuna kn, ANSGARSKYRKANS KYRKOMILJÖ, ESKILSTUNA, Södermanland

Beskrivning
Ansgarskyrkan är belägen vid Engelbrektsplan i en talldunge på en höjd i parkområdet Sturehöjden i stadsdelen Fröslunda i Eskilstunas södra del. Bostadsområdet Fröslunda uppfördes under 1946-57 och gränsar till de äldre stadsdelarna Västermalm och Brunnsbacken. Fröslunda var den första stadsdelen i Eskilstuna som planerades efter mönster av storstädernas förorter med bostäder, skola och butikscentrum. Området var även ett tidigt exempel på att byggnader och vägar anpassades till den kuperade terrängen.

Från kyrkoplanen har man god utsikt mot omgivningarna. Kyrkan är sedan 1995-1996 sammanbunden via en glasad gång med ett lågt, nybyggt församlingshem.

Kyrkan omges av gator och stadsbebyggelse i söder, väster och norr samt till parkområdet i öster. I norr och väster finns övervägande två eller tre våningar höga flerfamiljshus från i huvudsak 1900-talets första hälft. I söder ligger Fröslunda centrum med skola, punkthus och affärer.

Vårdplan Eskilstuna Ansgarskyrkan, Arkitektur & Byggnadsvård
Evy Rydergård, Underlag till Vårdplan Eskilstuna Ansgarskyrkan