Stäng fönster Ulricehamn kn, TIMMELE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Timmele socken utgörs av ån Ätrans dalgång med omgivande skogsklädda bergsområden i väster och öster. Den östra sidan har en brant stigning upp mot utlöpare till Galtåsen, medan den västra har en mjukare övergång mot skogsbygden. Genom dalgången löper landsvägen mellan Falköping och Ulricehamn. Där denna möter vägarna från Borås och Vårgårda ligger Timmele samhälle. Detta växte upp i samband med Västra Centralbanans dragning omkring 1910. Flera industrier präglar orten som fortsatt att expandera under 1900-talets andra hälft. Kyrkbyn ligger fortfarande samlad ett stycke söder om samhället, med Ätran och landsvägen direkt nedanför i väster. Kyrkplatsen upptar dess nordvästra del med branta sluttningar ned mot ett färgeri i norr och en parkeringsplats i väster. Öster om kyrkplatsen är en öppen yta med Prästegården i norr och Gästgivargården samt Klockaregården i söder. Ett par gårdar är utskiftade ett stycke åt öster mot skogsbygdens markanta bergvägg.

Under medeltiden utgjorde byn Vång i nordväst centrum i en egen socken med kyrka. Troligen i och med reformationen införlivades den i Timmele, liksom socknen Bjättlunda i sydväst. Jordägandet dominerades av skattehemman enligt 1574 års jordebok, men inslaget av frälse- och kyrkohemman var också påtagligt.

GÄSTGIVARGÅRD - Timmerbyggnaden i 2 ½ plan är uppförd under 1800-talets förra hälft. Fasaden är klädd med grå locklistpanel. Sadeltaket täcks av enkupigt lertegel. Vid södra gaveln är en tillbyggd handelsbod från 1800-talets senare del. Gästgiveriverksamheten upphörde 1904. Idag tjänar byggnaden som hembygdsgård. Till fastigheten hör en jordkällare.

PRÄSTEGÅRDEN - Timmerbyggnaden i 1 ½ plan bär gul locklistpanel och sadeltak med enkupigt lertegel. Byggnaden är uppförd under 1800-talet och i senare tid renoverad.