Stäng fönster Eskilstuna kn, ÖJA KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Största delen av Öja socken är belägen norr om Östra Hjälmaren och en mindre del ligger söder om Hjälmaresund. Södra delen består av ett småbrutet, öppet odlingslandskap och norra delen av skogsbygder. Öja kyrka är belägen ca 2 km norr om Hjälmarens strand. Odlingslandskapet ligger norr om kyrkan, med ett flertal åkerholmar och hagmarker.

I Öja socken finns ca 500 registrerade fornlämningar. Två av de äldsta gravarna är från omkring 2000-1800 f Kr, rösegravar från bronsåldern förekommer också, men huvuddelen av gravfälten tillhör yngre järnåldern. I socknen finns också en fornborg och en runsten.

Strax norr om kyrkan ligger Husby. Sydväst om kyrkan, vid Hjälmarens norra strand, ligger Stora Sundby slott. Huvudbyggnaden är uppförd under slutet av 1500-talet, nyinreddes på 1600-talet efter en tids förfall och omgestaltades omkring år 1830 till en normandisk riddarborg. Slottets ägare har under årens lopp påverkat kyrkans utseende, genom framförallt rika donationer under 1600-talet.

I kyrkomiljön sydväst om kyrkan ligger det tidigare ålderdomshemmet, gamla klockaregården, med ekonomibyggnad, som idag används som pastorsexpedition och förråd. Båda är rödfärgade med vitmålade fönster. Kyrkoherdebostället Hagby ligger 1 km väster om kyrkan. Den stora rödfärgade manbyggnaden är byggd 1813 och har ett brutet tak. Bostället är idag i privat ägo.

Nationalencyklopedien, band 20, 1996.
Sörmlandsbygden 1988:2, Södermanlands hembygdsförbund.
Sörmländska kyrkor 70, Sörmlands museum, 1996.
Öja – Västermo. Vår hembygd. Årsbok 2007. Lokalhistoriska sällskapet i norra Södermanland. Redaktör Bror-Erik Ohlsson.